JOINING OF SENTENCES

JOINING OF SENTENCES

 

We sometimes need to join two Simple Sentences into one :

i) Simple Sentence e.g. a sentence with only one finite verb.

ii) Complex Sentence e.g. a sentence with one main clause and one or more subordinate clause(s).

iii) Compound Sentence e.g. a sentence with two or more main clauses.

But we cannot change the meaning of the sentences.

 

Example:

1. Rinki has no money. She cannot buy the book. (Simple Sentence)

Ans. Rinki has no money to buy the book.

2. I saw a bird. It was colourful.

Ans. I saw a bird which was colourful.(Complex Sentence.)

3. The moon light was bright. We enjoyed it.

Ans. The moon light was bright and we enjoyed it. (Compound Sentence)

JOINING TO SIMPLE SENTENCES

We can join two Simple Sentences into one Simple Sentence in the following ways:

 

[A Simple Sentence is a sentence with only one finite verb.]

A. By using a Participle [ i.e. V-ing & V-ed/-en/-t forms

 

1. Ratul heard the news of his success. He became glad.

Ans. Hearing the news of his success, Ratul became glad. 

2. The stalls were burnt. The Chairman visited the stalls.

Ans. The Chairman visited the burnt  stalls.

 

B. By using Infinitive [i.e. To + Verb] 

1. John has his old mother. He has to look after her.

Ans. John has his old mother to look after.

 

2. The boy was very small. He could not reach the branch of the tree.

Ans. The boy was too small to reach the branch of the tree.

 

 

C. By using a Noun in Apposition [i.e. Sachin, the cricketer,]

 

1. Mango is a juicy fruit. I like it.

Ans. I like mango, a juicy fruit.

2. Sachin was a cricketer. He won our hearts.

Ans. Sachin, the cricketer, won our hearts.

 

D. By using Adverb or Adverbial Phrases.

1. The man stole the letter. It was evident.

Ans. The man evidently stole the letter.

2. We came back from Puri. It was morning.

Ans. We came back from Puri in the morning (Adverbial Phrase).

 

E. By using Adjectives [ i.e. sweet mangoes.]

1. Mr. Abirlal is a doctor. He is good.

Ans. Mr. Abirlal is a good doctor.

2. The lady bought a car. It was a costly car.

Ans. The lady bought a costly car.

 

F. By using a Preposition with a Noun or a Gerund.

 

1. Benoy reached the station. The train had already departed.

Ans. Binoy reached the station after the departure of the train.

2. She prepared very hard. She did not take rest.

Ans. She prepared very hard without taking rest.

 

 JOINING TO COMPLEX SENTENCES

 

Two Simple Sentences can be joined into one Complex Sentence in the following ways:

 

[A Complex Sentence consists of() one main clause and one or more subordinate clause(s).]

A. By using a Noun Clause

A Noun Clause begins with that, what, when, why, where, who, whatever, how and if/whether.

 

1. You will be late. That is certain.

Ans. It is certain that you will be late.

2. This is done. This cannot be undone.

Ans. What is done cannot be undone.

 

By using an Adjective Clause.

[An adjective clause is introduced by-who, which, whom, whose, where, that etc.]

 

1. I know a girl. She can sing well.

Ans. I know a girl who can sing well.

2. This is the house. The poet was born there.

Ans. This is the house where the poet was born. 

 

 

C. By using An Adverbial Clause.

 

[ An Adverbial Clause is introduced by -when, as, because, though, although, if, unless etc.]

 

1. I was about seven. My father came to Rajkot.

Ans. When I was about seven, my father came to Rajkot.

2. My friend may not come. I will not go out then.

Ans. If my friend does not come. I will not go out .

 

 JOINING TO COMPOUND SENTENCES

 

We can join two Simple Sentences into one Compound Sentence with the conjunctions like and, but, or, nor etc.

[A Compound Sentence has more than one main clause.]

 

1. The sun set down. The room grew dark.

Ans. The sun set down and the room grew dark.

2. Pinki is slow. She is steady.

Ans. Pinki is slow but she is steady.

 

           *******************************************

READ MORE..

Simple Complex Compound Sentences

Narration Change : Direct Speech and Indirect Speech

Preposition : Grammar Definition Examples Best 1

JOINING OF SENTENCES JOINING OF SENTENCESJOINING OF SENTENCESJOINING OF SENTENCESJOINING OF SENTENCESJOINING OF SENTENCESJOINING OF SENTENCES

Leave a Comment

%d bloggers like this: